Kuchnia meksykańska

11 czerwiec 2013.

188
com_content.article
(6 razy zagłosowano, średnia ocena 3.83 na 5)
Kuchnia meksykańska3.83 out of 50 based on 6 voters.


Z czym kojarzy się nam kuchnia meksykańska? Oczywiście z pikantnymi papryczkami chili i tequilą. Meksykańska tradycja kulinarna to jednak znacznie więcej.

Meksyk | Tortilla
Meksyk | Tortilla (by Heriberto Herrera)

 

Kuchnia meksykańska – mieszanka tradycji

Kuchnia meksykańska to mieszanka różnych tradycji, znajdziemy w niej oczywiście potrawy z czasów prekolumbijskich. Królowała wtedy fasola i kukurydza, jadano ryby, a wszystko przyprawiano ostrymi papryczkami.

Podboje hiszpańskie wyraźnie zaznaczyły się w meksykańskich tradycjach kulinarnych. Pojawiła się pszenica i nabiał, a potrawy zyskały wyrazisty smak dzięki dodatkowi czosnku. Hiszpanie przywieźli też chleb i cukier, które wcześniej były na tych terenach nieznane.

Dziś kuchnia meksykańska słynie z obfitości świeżych warzyw i owoców oraz z intensywnie przyprawianych dań, które nie każdy Europejczyk może przełknąć. W niektórych regionach spotkamy też potrawy tak egzotyczne, jak świerszcze czy jaja mrówek.

Tortilla na sto sposobów

Tortille są dla kuchni meksykańskiej tym, czym chleb i ziemniaki dla polskiej - trudno wyobrazić sobie bez nich jakikolwiek posiłek. Są to placki z mąki pszennej lub kukurydzianej zmieszanej z wodą, wypiekane na patelniach lub gorących blachach. To jedna z najstarszych meksykańskich potraw. Tortille do dziś są wyrabiane w sposób tradycyjny przez liczne grupy rdzennej ludności.

Oryginalna tortilla musi być przygotowana ręcznie: równe placki robione maszynowo nie mogą się z nimi równać.

Meksyk | Kuchnia meksykańska to mieszanka różnych tradycji
Meksyk | Kuchnia meksykańska to mieszanka różnych tradycji (by jeffreyww )

W zależności od sposobu podania, potrawy z tortillą noszą różne nazwy. Bardzo popularne są tacos – placki (najczęściej kukurydziane) wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, często posypane świeżymi przyprawami. Podobna potrawa to burritos, faszerowane tortille z mąki pszennej. Quesadillas to natomiast tortille wypełnione roztopionym serem i innymi dodatkami. Jeśli danie to udusimy w sosie uzyskamy enchiladę. Tostadas są natomiast smażone na chrupko - na tak przygotowanej podstawie podaje się mięso i świeże warzywa.

Farsz, którym wypełniane są placki może być przyrządzony z dowolnych składników. Podstawę stanowi jednak mięso oraz fasola, dzięki czemu dania są bardzo pożywne. Na tym polu nie można jednak narzekać na nudę, gdyż fasola w Meksyku występuje w wielu odmianach, a miejscowi kucharze potrafią przyrządzać ją na setki sposobów. Wyrazisty smak potraw zapewnia dodatek papryczek chili i licznych sosów.

Meksyk | Tacos
Meksyk | Tacos (by Jeinny Solis S.)

Salsa

Salsa to słowo oznaczające sos przygotowywany na zimno. W Meksyku sosy podaje się do wielu potraw mięsnych; najczęściej są serwowane osobno i każdy sam polewa nimi burritos lub tacos.

Najpopularniejsze salsy przygotowywane są z drobno posiekanych lub zmiksowanych warzyw z dodatkiem przypraw.

Prym wiedzie sos pomidorowy, wzbogacony drobno pokrojoną cebulą i  czosnkiem. Może być przygotowany z pomidorów surowych lub gotowanych, jednak żaden szanujący się kucharz nie użyje do tego gotowych przetworów. Zasada ta obowiązuje także przy innych sosach.

Oryginalnym dodatkiem jest salsa z zielonych pomidorów, bardzo popularnych w Meksyku. Na stołach gości tez często guacamole – gęsty, kremowy sos z awokado, często z dodatkiem chili i soku z limonki.

Dodatkiem do mięs, szczególnie do indyka, jest sos mole. Przygotować go można według różnych przepisów, jednak niezbędne składniki to czekolada i ostre papryczki.

Meksyk | Tequila
Meksyk | Tequila (by subzonica)

Dla ochłody

Gorący klimat Meksyku sprawia, że picie dużej ilości płynów jest koniecznością, dlatego też niemal na każdej ulicy kupimy soki owocowe i inne napoje.

Dzień warto zacząć od gorącej kawy. W Meksyku parzy się ją z dodatkiem cynamonu i brązowego cukru, uzyskując mocny i aromatyczny napój.

Gdy słońce i upał dają się we znaki do wyboru mamy liczne napoje proponowane przez ulicznych sprzedawców. Spotkać się można z nazwą aqas frescas – tak określane są soki owocowe przyprawiane i rozcieńczane wodą.

Bardzo popularny jest atole – gęsty, słodki koktajl wzbogacony kakao, wanilią lub orzechami. Kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi mielonego ryżu lub mąki kukurydzianej. Bardziej orzeźwiająca jest hurchata, czyli woda z cukrem trzcinowym i cynamonem.

Warto też spróbować napoju na bazie agawy. Owoc ten jest też używany do wyrobu alkoholu, z którego słynie Meksyk – tequli. Produkuje się ją z agawy niebieskiej; sok tej rośliny fermentuje, następnie zostaje poddany procesowi destylacji, po czym trafia do drewnianych beczek, gdzie dojrzewa. Czas dojrzewania, rodzaj kadzi, ich wiek – wszystko to wpływa na walory smakowe uzyskiwanego produktu. W zależności od stosowanych metod można wyprodukować różne rodzaje tequli. Najpopularniejsze to tequila oro i blanco.

Meksyk | Salsa
Meksyk | Salsa (by monica-wong )

Szczególną odmianą meksykańskiej wódki jest mezcal. Również produkowana jest z agawy, jednak wybiera się inne gatunki rośliny oraz korzysta z innych jej części. Najbardziej charakterystyczny element to robaki gusano wrzucane do trunku. Butelka z zatopioną w alkoholu gąsienicą to jedna z najpopularniejszych pamiątek z Meksyku.

Meksyk słynie też ze znakomitego piwa. Najbardziej znane to XX-Lager i Corona.